Share

A logopédiai tevékenység szervezeti formái (intézmények)

Logopédia, 2. tétel, pszichológia távoktatás

Kidolgozta Halápi Zsolt

Romániában logopédiai jellegű foglalkozások az egészségügyben, a tanügyi hálózatban és különböző alapítványi intézményekben léteznek. Egészségügyben a poliklinikák ambuláns logopédiai szolgáltatást biztosítanak speciális rendelőkben, vagy különböző kórházakban (neurológia, pszichiátria, rehabilitációs kórház, fül-orr-gégészet ) időleges intenzív logopédiai terápiában részesülhetnek a rászorulók (afáziások, szelektív muthizmusban szenvedők, súlyos dadogók ).

A leghatékonyabbaknak jelenleg az iskolaközi logopédiai rendelők bizonyulnak, amelyek kb. 1500 fős óvodás és kisiskolás populációjú körzeteket látnak el logopédiai szempontból. Ezekben a rendelőkben szakképzett személyzet ingyenes logopédiai vizsgálatot, kezelést, utógondozást, felvilágosító munkát és környezetterápiát biztosít.

A terápia egyénileg vagy csoportosan (max. 5-6 fő) történik, heti 1-3 alkalommal. Sajnos kisebb városokban és falvakban nem létesültek még ilyen logopédiai rendelők, így az ottani beszédhibások csak akkor részesülhetnek logopédiai kezelésben, ha időnként beutaznak a nagyvárosi központokba.

Más országokban a logopédiai ambulanciákon kívül léteznek speciális logopédiai intézetek is, például logopédiai óvodák (súlyos dadogók, megkésett beszédfejlődésűek, vagy súlyos általános pösze gyermekek számára), logopédiai iskolák és integrált logopédiai osztályok (dadogók, súlyos hadarók, diszlexiások, diszgráfiások, diszkalkuliások számára), valamint logopédiai intézetek (pl. Országos Beszédjavító Intézet Budapesten).

Logopédiai szolgáltatást nyújthanak egészségügyi központokban, különböző gyermekmegőrzőkben (pl. bölcsőde), training központokban, és otthoni foglalkozásokon.

Legújabban számítógépes logopédiai szolgáltató egyesületek is működésbe léptek.

Share