Share

Állatpszichológia, 1. tétel, pszichológia távoktatás

Az etológia a biológiának az állatok viselkedésével foglalkozó ága. Niko Tinbergen szerint a viselkedés biológiai vizsgálata, az állatok magatartásának tanulmányozása. Konrad Lorenz ezt a területet 1949-ig állatpszichológiának hívta.

Az etológia története:

A biológusok évszázadok óta tanulmányozzák a viselkedést.

Charles Darwin külön könyvet írt a magatartásról: Az érzelmek kifejezése az embereknél és az állatoknál”

A XIX század végén és a XX század elején a viselkedés tudományos vizsgálatával Julian Huxley (Anglia), Oscar Heinroth (Németország) és Otis Whitman (Amerikai Egyesült Államok)

Az 1930-as évektől kezd kibontakozni az állati viselkedés átfogó elmélete, Konrad Lorenz és NikoTinbergen kutatásai nyomán.

Valójában azonban 1972-től nyer az eológia elfogadott tudomány státuszt, amikor a három kutató Niko Tinbergen, Karl von Frisch és Konrad Lorenz élettani Nobel díjat kaptak az „egyéni és szociális viselkedésminták felépítésével és működésével kapcsolatos felfedezéseiért” – a méhek táncának a megfejtéséért.

Az etológia tárgya:

Eleinte az etológusok a tanulmányozott fajok viselkedésmintázatát írták le és úgynevezett magatartási leltárt, etogrammot készítettek.

Minden egyes állatfajnak vannak állandó, sztereotíp viselkedésformái, melyek a fajra jellemzőek, de megjelenhetnek rokon fajokban is.  (pl. háromtüskéjű tüskés pikó)

A mai etológia alapja, Niko Tinbergen négy kategóriája, amelyet figyelembe kell venni a magatartás tanulmányozása során:

  1. hogyan alakul ki a magatartás
  2. milyen élettani folyamatok jellemzik
  3. mi a funkciója a magatartásnak
  4. mi az evolúciós szerepe

Az etológia alapvető kérdése az ösztön/öröklött és/vagy a tanult viselkedés problémája. A külső és belső tényezők együttese hozza létre azokat az idegrendszeri és endokrin változásokat, melyek kiváltják a megfelelő magatartásokat.

Forrás: tanulmányi útmutató (CD)

http://hu.wikipedia.org/wiki/Etol%C3%B3gia

http://hu.wikipedia.org/wiki/Nikolaas_Tinbergen

http://hu.wikipedia.org/wiki/Karl_von_Frisch

http://hu.wikipedia.org/wiki/Konrad_Lorenz

Share