A beszédhibák szervi okai

Inspirálódj, tanulj, de ne másolj! Azt a visszajelzést kaptam, hogy a kidolgozott pszichológia tételek blog tartalmát a tanárok különös figyelemmel követik mikor a plagizálást ellenőrzik.

A beszédhibák szervi okai

Logopédia, 12. tétel, pszichológia távoktatás

Kidolgozta Halápi Zsolt

Ahhoz, hogy egy logopédiai terápia hatékony legyen, ismernünk kell a beszédhibát előidéző és fenntartó tényezőket, hiszen elsősorban az okot megszüntetve javíthatunk ki bármilyen beszédhibát.

Az etiológiai tényezők felismerése és elemzése részletes logopédiai vizsgálaton alapszik.

A beszédhibák hátterében általában nem csak egy, hanem több ok áll és ezek minden személy esetében egyéni módon kombinálódnak.

Néha együtt, máskor egymást követően fejtik ki hatásukat, felerősítve, vagy gyengítve a rendellenességek megnyilvánulását. Ahhoz, hogy jobban átláthassunk az etiológiai tényezők bonyolult szövevényén a legjobb megoldás az osztályozásuk.

A szakirodalom többféle osztályozást ismertet, mi azonban a Gutu M. (1975) által használt renszer szerint mutatjuk be az etiológiai tényezőket.

Eszerint három nagy kategóriát különböztethetünk meg:

  • Szervi
  • funkcionális és
  • pszichoszociális okokat.

A szervi okok:

Többféle kategóriába sorolható szervi okok ismeretesek.

Lehetnek központiak (pl. agysérülések, agytumorok) és periférikusak (pl. szájpadhasadék, nyelvfékrövidülés,stb.), de az érintett analizátornak megfelően verbális-hallásiak, (impresszív vagy szenzoriális) és verbo-motorosak (expresszív vagy motoros).

Megkülönböztethetünk velünkszületett és szerzett etiológiai tényezőket is, aszerint, hogy a patogén tényező mikor fejtette ki hatását.

 

A központi okok között vannak olyanok, amelyek a terhesség ideje alatt idézik elő a későbbi beszédhibát. Ide sorolhatjuk az anyát és magzatát ért mindenfajta erőszakot(ütések, sikertelen abortusz, stb.), amelyek agysérüléseket okozhatnak, a mérgezéseket (mérgező anyagok, bizonyos gyógyszerek, kábítószerek), a fertőzéseket (toxoplasmózis, rózsahimlő, stb.), a radioaktív sugárzást, a szülők RH összeférhetetlenségét.

 

A perinatális (szülés küzbeni) központi okok közé tartoznak az elhúzódó, nehéz szülés következtében beálló agyvérzés, hipoxia, valamint az orvosi

eszközök által okozott sérülések (forceps).

Születés után az agyi keringési zavarok (bevérzés, trombózis, embólia), különböző fertőző betegségek (agyhártya /agyvelő gyulladás), korai, magas lázzal és konvulziókkal társuló virózisok és balesetek (esések, mérgezésekstb) okozhatják a beszédközpont sérülését.

 

A periférikus okok is kialakulhatnak a méhenbelüli rendellenes fejlődés eredményeképpen (pl. vitaminhiány, szifilisz, mérgezések, mechanikai sérülések), ami szájpadhasadékot, mikro/makroglossziát, fülorrgégészeti rendellenességeket idézhet elő.

A születés után ható etiológiai tényezők közé sorolhatjuk a nyitott szájjal alvást (ajakizom fejletlenséget, középfülgyulladást, hallászavarokat okoz), ujjszopást, cumizást (fogazat és nyelv deformálódását okozza), a higiéniai elhanyagoltságot (szájüregi fertőzések, középfülgyulladások) és a baleseteket (ajak, nyelv, fogazat sérülései).

Megtörténhet, hogy az elsődleges szervi rendellenességek másodlagosan funkcionális zavarokat idéznek elő és súlyosbítják a már kialakult beszédhibát (pl. a szájpadhasadék másodlagosan fonematikai hallászavarokat is okoz).

Ugyancsak a periférikus szervi okok közé sorolhatóak bizonyos motoros idegpályák sérülései, amelyek a beszédszervek részleges vagy teljes bénulásáért felelősek.

 

Inspirálódj, tanulj, de ne másolj! Azt a visszajelzést kaptam, hogy a kidolgozott pszichológia tételek blog tartalmát a tanárok különös figyelemmel követik mikor a plagizálást ellenőrzik.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük