A csoport-egyén iránti elfogultság szerepe a hibás oktulajdonításban

Inspirálódj, tanulj, de ne másolj! Azt a visszajelzést kaptam, hogy a kidolgozott pszichológia tételek blog tartalmát a tanárok különös figyelemmel követik mikor a plagizálást ellenőrzik.

Szociálpszichológia, 25. tétel, pszichológia távoktatás

Koponyás Rita által kidolgozva

25. A csoport-egyén iránti elfogultság szerepe a hibás oktulajdonításban

Csoportközi attribúció, csoportsztereotípiák védelme, többségi csoportok attribúciói, kisebbségi csoportok attribúciói (Hewstone, 6. Fejezet megfelelő alfejezetei)

Az attribúciós elfogultságokat befolyásolja a csoporttagság. A saját csoport és a külső csoport kudarcát vagy sikerét más-más módon magyarázzuk, hogy fenn tarthassuk és megvédhessük a saját és a másik csoporttal kapcsolatos sztereotípiákat.

Többségi és kisebbségi csoportoknál ez egy kicsit differenciáltabban jelentkezik. A többségi csoport tagjai nagyobb arányban tulajdonítják saját csoportbelijük pozitív tulajdonságait belső okoknak, mint a negatív tulajdonságokét. A „szemben álló” kisebbségi csoportról viszont azt feltételezik, hogy a negatív cselekedeteik oka belső attribúció. (Hewstone és Ward Malajziában maláj és kínai etnikumokkal végzett kísérlete alapján) Érdekes tény, hogy a kisebbségi csoport nem így gondolkodott: saját csoportbeli pozitív viselkedést kevesebb belső okkal magyaráztak, mint a negatív viselkedést, de több belső okot tulajdonítottak a külső csoportbeli pozitív viselkedésnek, mint a negatívnak.

Islam és Hewstone Bangladesben mohamedán többséggel és iszlám kisebbséggel végzett kísérletében az oktulajdonítás után érzelmi kérdéseket is feltett. Az eredmények hasonlóan az előzőhöz, erőteljes elfogultságot mutattak a többségi csoportnál, de csak enyhét a kisebbségi csoportnál.

Ha egy csoport tagjai arra számítanak, hogy a másik csoport negatívan fog viselkedni, és ezt később beigazolódni látják, logikus, hogy ehhez stabil, belső attribúciót rendelnek. De a csoportot szolgáló elfogultságok nem korlátozódnak csupán sztereotíp (azaz elvárt) magatartásra és kimenetelekre.

A csoportot szolgáló elfogultságnak is az éntorzításokhoz hasonló kognitív alapot találhatunk. Alapvető vágyunk, hogy a saját csoportunkat pozitívnak láthassuk, ezáltal jussunk hozzá önbecsülésünkhöz, vagy védelmezzük meg azt. Ezért egy tágabb folyamat: a pozitív társas identitás elérése, erősítése vagy megvédése érdekében tesszük saját csoportunkkal kapcsolatos elfogult oktulajdonításainkat.

Inspirálódj, tanulj, de ne másolj! Azt a visszajelzést kaptam, hogy a kidolgozott pszichológia tételek blog tartalmát a tanárok különös figyelemmel követik mikor a plagizálást ellenőrzik.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük