A hangerő érzékelése

Inspirálódj, tanulj, de ne másolj! Azt a visszajelzést kaptam, hogy a kidolgozott pszichológia tételek blog tartalmát a tanárok különös figyelemmel követik mikor a plagizálást ellenőrzik.

Neuropszichológia, 29. tétel, pszichológia távoktatás

A hangerő érzékelése

A hallásban érzékenyebbek vagyunk a közepes frekvenciákra, mint a hallható frekvenciatartomány bármely végére eső hangokra.

Ez elsősorban a külső és középfük hanghatásainak köszönhető.

Halláskárosodás

  • középfül gyente vezetőképessége miatt minden frekvencián ugyanannyival emelkedik a küszöb – vezetési károsodás
  • A küszöbnövekedés egyenetlen, a nagyobb frekvenciáknál fokozottabb – belső fül károsodása, szőrsejtek roncsolódnak (nem regenerálódnak) – szenzoros-neuronális károsodás – öregek, rockzenészek, repülőtéri dolgozók, pneumatikus fúróval dolgozók.

A két fülben vannak hangvezérlési különbségek.

A hangirányok: a hang felőli fülünkkel jobban hallunk. Ez nem hátrány, hanem előny, mert be tudjuk azonosítani a hang forrását.

Forrás: Atkinson-Hilgard-Smith-Nolen: Pszichológia

Pölczman Ildikó által kidolgozott változat

A HANGERŐ ÉRZÉKELÉSE

A HANG A TÁRGYAK MOZGÁSÁNAK EREDMÉNYEKÉPPEN JÖN LÉTRE. A TÁRGY ELŐTTI LEVEGŐMOLEKULÁK ÖSSZENYOMÓDNAK, A LEVEGŐBEN TÖRTÉNŐ NYOMÁSVÁLTOZÁS EREDMÉNYEZI A HANGOT.

HALLÁSNÁL, ÉPPÚGY MINT LÁTÁS  SZEMPONTJÁBÓL EGYES HULLÁMHOSSZOKRA ÉRZÉKENYEBBEK VAGYUNK.

A HANGOK PSZICHOLÓGIAI MINŐSÉGÉHEZ A HANGMAGASSÁGON KÍVÜL A HANGERŐ TARTOZIK.

A HANG ERŐSSÉGE A HANGHULLÁM AMPLITUDÓJÁVAL, MAGASSÁGA A FREKVENCIVAL VAN ÖSSZEFÜGGÉSBEN. MINÉL NAGYOBB AZ AMPLITUDÓ, ANNÁL HANGOSABB A HANG. VISZONT A FREKVENCIA IS BEFOLYÁSOLJA A HANGOSSÁGOT, MIVEL A HALLÁSKÜSZÖB BIZONYOS FREKVENCIÁKON MÁS ÉS MÁS.

A HANGERŐ ÉRZÉKELÉSÉNEK ALAPJA AZ AMPLITUDÓ ( DECIBEL) A KÜSZÖB FELETTI HANG 10 DECIBELES VÁLTOZÁSA 10x-ES, 20 DECIBEL 100x-OS, A 30 DECIBELES 1000x-ES HANGERŐNÖVEKEDÉSNEK FELEL MEG.

A FIATAL FELNŐTT 20 ÉS 20000 HZ KÖZÖTTI FREKVENCIÁT KÉPES ÉRZÉKELNI. ÉRZÉKENYSÉGÜNK  1000 HZ KÖRÜL A LEGNAGYOBB. EZ CSÖKKEN A HALLHATÓ FREKVENCIATARTOMÁNY SZÉLSŐ ÉRTÉKEIHEZ KÖZELEDVE.

A JOBB ÉS BAL FÜL ÁLTAL ÉSZLELT INTENZITÁS NEM AZONOS, BÁR A KÜLÖNBSÉG FINOM. JOBB IRÁNYBÓL ÉRKEZŐ INGER ESETÉN A JOBB FÜLBEN ERŐSEBBEN HALLJUK. MIVEL FEJÜNK „HANGÁRNYÉKKÉNT” VETÜL MÁSIK OLDALI FÜLÜNKRE. UGYANAKKOR EZ SEGÍT BENNÜNKET ABBAN, HOGY A HANGFORRÁS IRÁNYÁT PONTOSAN AZONOSÍTANI TUDJUK.

A TÚL ERŐS INGER HALLÁSKÁROSODÁST OKOZHAT. EZ 2FÉLE LEHET:

  1. KÖZÉPFÜL GYENGE VEZETŐKÉPESSÉGE A HALLÁSKÜSZÖB MEGEMELKEDIK MINDEN FREKVENCIÁN
  2. 2. SZENZOROS-IDEGI KÁROSODÁSNÁL  A BELSŐ FÜL SÉRÜLT

A KÜSZÖBNÖVEKEDÉS EGYENETLEN, ÁLTALÁBAN A MAGAS HANGOKNÁL JELENTKEZIK.

Inspirálódj, tanulj, de ne másolj! Azt a visszajelzést kaptam, hogy a kidolgozott pszichológia tételek blog tartalmát a tanárok különös figyelemmel követik mikor a plagizálást ellenőrzik.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük