A hangmagasság érzékelése

Inspirálódj, tanulj, de ne másolj! Azt a visszajelzést kaptam, hogy a kidolgozott pszichológia tételek blog tartalmát a tanárok különös figyelemmel követik mikor a plagizálást ellenőrzik.

Neuropszichológia, 30. tétel, pszichológia távoktatás

A hangmagasság érzékelése

Hangmagasság: alacsonytól magas hangokig rendezett skála, a hang frekvenciája határozza meg. Ahogy nő a frekvencia, úgy nő a hangmagasság.

  • 20 – 20.000 Hz
  • 1 Hz – 100 Hz – ÉÉK

Minden egyszerre elhangzó hangot hallunk.

Két hangmagasság közötti érzékelési elmélet

hangmagasság frekvencia vagy idő elmélet – Lord Rutherford brit fizikus 1886

  • a hang megrezegteti az egész alaphártyát és a rezgés tempója a hang frekvenciájának felel meg
  • az alaphártya rezgésének gyakorisága határozza meg a hallóideg idegrostjainak impulzusgyakoriságát

– hiba: 1000 impulzus közvetítenek, mi történik az 1000 Hz feletti frekvenciákkal?

Helyelmélet

Joseph Guichard Duverny francia anatómus, 1683; Hermin von Helmholtz, 1800; Green és Wier, 1984

A frekvencia hangmagassággá a rezonancia elvén keresztül kódolódik. Az alaphártya rezgésbe jön, minden egyes pontja egy bizonyos hangmagasság érzetét kelti. A membrán éppen rezgő helyei meghatározzák, hogy mely idegrostok aktiválódnak, ami viszont meghatározza a hangmagasságot.

Békéssy György, 1961 Nobel díj: az alaphártya mozog a legtöbb frekvenciára, a mozgás maximuainak helyez az adott frekvenciától függ.

Goldstein, 1989 – lehetséges, hogy 1000 és 5000 Hz között a hely és idő elmélet is működik egyidejűleg.

Forrás: Atkinson-Hilgard-Smith-Nolen: Pszichológia

Pölczman Ildikó által kidolgozott változat

HANGMAGASSÁG

A HANG A TÁRGYAK MOZGÁSÁNAK EREDMÉNYEKÉPPEN JÖN LÉTRE. A TÁRGY ELŐTTI LEVEGŐMOLEKULÁK ÖSSZENYOMÓDNAK, A LEVEGŐBEN TÖRTÉNŐ NYOMÁSVÁLTOZÁS EREDMÉNYEZI A HANGOT.

A HANGOK PSZICHOLÓGIAI MINŐSÉGÉHEZ A HANGERŐN KÍVÜL A HANGMAGASSÁG TARTOZIK.

A HANG ERŐSSÉGE A HANGHULLÁM AMPLITUDÓJÁVAL, MAGASSÁGA A FREKVENCIVAL VAN ÖSSZEFÜGGÉSBEN. AHOGY NŐ A FREKVENCIAÚGY NŐ A HANGMAGASSÁG.

A FIATAL FELNŐTT 20 ÉS 20000 HZ KÖZÖTTI FREKVENCIÁT KÉPES ÉRZÉKELNI. ÉRZÉKENYSÉGÜNK  1000 HZ KÖRÜL A LEGNAGYOBB. EZ CSÖKKEN A HALLHATÓ FREKVENCIATARTOMÁNY SZÉLSŐ ÉRTÉKEIHEZ KÖZELEDVE.

A LEGTÖBB ZENEI HANGNAK VAN EGY ALAPFREKVENCIÁJA, AMI MEGHATÁROZZA A HANG MAGASSÁGÁT. HA EHHEZ BIZONYOS SZÁMÚ HARMÓNIKUS REZGÉS ADÓDIK, MEGADJÁK A HANGSZÍNT/HANGMINŐSÉGET. EZ TESZI LEHETŐVÉ H. MEGKÜLÖNBÖZTESSÜK A HANGSZEREKET AKKOR IS HA AZONOS HANGON SZÓLALNKA MEG.

ELMÉLETEK

  1. 1. IDŐBELI FREKVENCIAELMÉLET( LORD LUTHERFORD) EGY 1000 HZ-ES HANG EZERSZER REZEGTETI MEG MP-KÉNTAZ ALAPHÁRTYÁT, A HALLÓIDEG ROSTJAINAK MP-KÉNTI IMPULZUSGYKORISÁGA UGYNEKKORA, AZ AGY EZT EGY BIZONYOS HANGMAGASSÁGGAL AZONOSÍTJA.

EZEN ELMÉLET MÓDOSULT.MIVEL AZ IDEGIMPULZUSOK SZÁMA NEM TUD 1000-NÉL TÖBB LENNI, ÍGY AZ 1000HZ-NÉL MAGASABB HANGOKAT NEM HALLANÁNK. MÓDOSÍTVA: TÖBB MP-KÉNTI 1000-ES IDEGIMPULZUS ÖSSZEADÓDIK, ÍGY AZONOSÍT AZ AGY.

AZ IDEGIMPULZUSOK CSAK 4000HZ-IG KÖVETIK A HANG HULLÁMFORMÁJÁT.A FOLYAMT, BÁR HALLJUK A HANGOT, MEGTÖRIK. ÍGY CSAK RÉSZBEN ÁLLTA MEG HELYÉT.

A HANGMAGASSÁG KÓDOLÁSÁNAK MÁS MÓDJA KELL H. LEGYEN !

  1. 2. REZONANCIAELMÉLET/ A HANGMAGASSÁG ÉRZÉKELÉSÉNEK HELYELMÉLETE ( 1800-AS ÉVEK, HERMANN VON HELMHOLZ) A HANG KÜLÖNBÖZŐ REZONANCIÁJÁT AZ ALAPHÁRTYA KÜLÖNBÖZŐ TERÜLETEKEN ÉRZÉKELI

A HELYELMÉLET NEM AZT JELENTI, HOGY AZ ALAPHÁRTYÁVAL HALLUNK, HANEM AZT, HOGY AZ ALAPHÁRTYA ÉPPEN REZGŐ RÉSZEI HATÁROZZÁK MEG, HOGY A HALLOTT HANGMAGASSÁG MELY IDEGROSTOT AKTIVIZÁLJA MAJD.

EZEN ELMÉLET KIIGAZÍTÁSA (1940- BÉKÉSY GYÖRGY, 1960 Nobel-díj)

KIMUTATTA, HOGY AZ ALAPHÁRTYÁN LÉTREJÖVŐ MAXIMUM MOZGÁS A HALLOTT FREKV.-TÓL FÜGG. A MAGAS FREKV. A HÁRTYA KÖZELEBBI RÉSZÉN KELTENEK REZGÉST ÉS AHOGY NŐ A FREKV. ÚGY TOLÓDIK EL A REZGÉSMITA AZ OVÁLIS ABLAK FELÉ.

DE! 50HZ ALATTI REZGÉSNÉL AZ ALAPHÁRTYA MINDEN RÉSZE  UGYANOLYAN MÉRTÉKBEN MOZOG.

KONKLÚZIÓ: A HELYELMÉLET A MAGAS FREKV., A FREKVENCIAELMÉLET AZ ALACSONY FREKV. HANGOK AZONOSÍTÁSÁT TESZI LEHETŐVÉ.

TEHÁT A HANGMAGASÁG EGYARÁNT FÜGG A TÉRBELI ÉS AZ IDŐBELI MINTÁZATTÓL.

Inspirálódj, tanulj, de ne másolj! Azt a visszajelzést kaptam, hogy a kidolgozott pszichológia tételek blog tartalmát a tanárok különös figyelemmel követik mikor a plagizálást ellenőrzik.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük