A meghatározó és jellemző tulajdonságok elmélete

Inspirálódj, tanulj, de ne másolj! Azt a visszajelzést kaptam, hogy a kidolgozott pszichológia tételek blog tartalmát a tanárok különös figyelemmel követik mikor a plagizálást ellenőrzik.

Általános pszichológia, 15. tétel, pszichológia távoktatás

MEGHATÁROZÓ ÉS JELLEMZŐ JEGYEK ELMÉLETEI

Ezekben az elméletekben megtartják a meghatározó jellemzőket, de hozzáteszik, hogy a fogalmak jellemző jegyekkel rendelkeznek.

A jegyösszehasonlító elmélet

Azt feltételezi, hogy a tulajdonságoknak két típusa van, és ezeken egyszerű összehasonlító folyamatok működnek.

Az elmélet fő mozzanata:

A fogalmakat két tulajdonságtípus reprezentálja: meghatározó és jellemző tulajdonságok.

A meghatározó tulajdonságok a fogalom lényegének meghatározását adják. Azok a tulajdonságok, melyek közösek a kategória minden tagjában.

A jellemző tulajdonságok azt határozzák meg, hogy a kategória egy – egy tagját az emberek mennyire ítélik tipikusnak vagy reprezentatívnak.

A fogalmak verifikálása (pl. A kanári madár) két lépésben történik:

először az említett fogalmak összes tulajdonságát összehasonlítják;

második lépésben csak a meghatározó tulajdonságokat vetik össze. A második lépésre csak akkor kerül sor, ha az első lépésben nem létre egyértelmű eredmény.

Példák és bizonyítékok

Smith és munkatársai:

A verifikáció gyorsasága az alárendelt és a felsőbb kategória hasonlóságának a függvénye: így magyarázatot tudtak adni arrra, hogy az „Állat a csirke?” kérdésre gyorsabb volt a válasz, mint a „Madár a csirke?” kérdésre.

Conrad:

Bizonyos tulajdonságok feltűnőbbek, jellemzőbbek, mint mások.

A fogalom bizonyos példányait tipikusabbnak tekintjük, mint másokat, ami a kategóriához tartozó fogalmak különböző meghatározó és jellemző tulajdonságaiban tükröződik.

A verifikációs idő pozitív és negatív mondatok esetében egybeesik az emberek teljesítményével olyankor, amikor alárendelt kategóriákat és közeli vagy távoli felsőbb kategóriákhoz való viszonyukat kell megítélniük.

A jegyösszehasonlító elmélet értékelése

Számos empirikus és elméleti korlátja is van.

Túlságosan kötődik a konkrét mondatverifikációs feladathoz. Valójában csak a „Valami egy valami más dolog” típusú mondatokat tudja kezelni.

Módszertanilag is korlátozott: nem tud objektív módon különbséget tenni a meghatározó és a jellemző tulajdonságok között.

Loftus: ha a főneveket felcseréljük a mondatokban, olyan hatásokat kapunk a verifikáció sebességében, melyeket nem jelez előre az elmélet.(A modell szerint a verifikációs időre nem szabadna hatással lennie, a főnevek sorrendjének ilyen megváltoztatása.)

Forrás: pszicho.btk.ppke.hu/diakelet/segedanyagok/ek_8.pdf

Inspirálódj, tanulj, de ne másolj! Azt a visszajelzést kaptam, hogy a kidolgozott pszichológia tételek blog tartalmát a tanárok különös figyelemmel követik mikor a plagizálást ellenőrzik.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük