A rovarok hormonális rendszere

Inspirálódj, tanulj, de ne másolj! Azt a visszajelzést kaptam, hogy a kidolgozott pszichológia tételek blog tartalmát a tanárok különös figyelemmel követik mikor a plagizálást ellenőrzik.

Állatpszichológia, 15. tétel, pszichológia távoktatás

A hormonok olyan szabályozó funkciójú vegyületek, amelyeket belső elválasztású mirigyek vagy neuroszekréciós sejtek termelnek az idegrendszerben. A mirigyek által termelt hormonokat a keringés szállítja, míg a neuroszekréciós sejtek által termeltek axonokon is eljuthatnak a célszervekhez.

A hormonok szabályozzák: növekedést, anyagcserét, vízháztartást, szaporodást és számos viselkedésforma megjelenését.

Kémiai szerkezetük alapjánb három csoportra oszthatjuk a hormonokat:

  • Peptid hormonok és glikoproteinek: inzulin, LH, FSH, STH
  • Szteroid hormonok: mellékvesekéreg hormon, tesztoszteron, ösztrogének
  • Tirozin származású hormonok: pajzsmirigy hormon, TH, T3

Az idegrendszer tanulmányozása során láttuk, hogy az idegek jobbára a finoman árnyalt jelek gyors tovavezetésére specializálódtak. Az endokrin rendszer ehhez képest lassú, krónikus jelátvitelre specializálódott és a szervezeten belül a nagyobb távolságok áthidalására a keringési rendszert használja fel. A szervezet funkcióinak szabályozásában tulajdonképpen együttesen vesz részt az idegrendszer és az endokrin rendszer.

A gerinctelenek hormonrendszere

Legalaposabban a rovarok hormonális rendszerét tanulmányozták. A legfontosabb 5 hormon, öt különböző helyen termelődik. A példa a szöcske hormon termelő szerveit tartalmazza, de ezek a legtöbb rovarfajban megtalálhatók:

  1. A corpus cardiacum neuroszekréciós sejtjeiben, amely az agy mögött elhelyezkedő páros szerv
  2. A corpus allatum, a nyelőcső mellett elhelyezkedő ugyancsak páros szerv
  3. Protorakális mirigy, hosszúkás, a fej első részében található
  4. A női ivarmirigyek
  5. A hím ivarmirigyek

A rovarokra jellemző, hogy a hormontermelő sejtek szorosan kapcsolódnak az idegrendszerhez és a keringési rendszeren keresztül össze is vannak kapcsolva. A gerincteleneknél már megjelennek az idegsejtek által termelt neuroszekrétumok. A hormonok célszerve gyakran egy másik hormontermelő mirigy.

Példa:

Roeder az imádkozó sáska szaporodási viselkedését tanulmányozta. A nagyobb nőstény kopuláció közben elfogyasztja a hímet, de ez nem szakítja meg a 30 perces folyamatot és a nőstény a megtermékenyítés és a peterakás előtt jut jelentős mennyiségű táplálékhoz.

Forrás: tanulmányi útmutató (CD)

http://mek.niif.hu/05100/05150/05150.pdf

Inspirálódj, tanulj, de ne másolj! Azt a visszajelzést kaptam, hogy a kidolgozott pszichológia tételek blog tartalmát a tanárok különös figyelemmel követik mikor a plagizálást ellenőrzik.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük