A tanulás formái: imprinting

Inspirálódj, tanulj, de ne másolj! Azt a visszajelzést kaptam, hogy a kidolgozott pszichológia tételek blog tartalmát a tanárok különös figyelemmel követik mikor a plagizálást ellenőrzik.

Általános pszichológia, 19. tétel, pszichológia távoktatás

Volf Brigitta jegyzete alapján

Ezt a tanulási formát először Konrad Lorenz tanulmányzota tudományos igényességgel és ő nevezte el.

Imprinting = bevésődés

Korai, gyors és mély bevésődésről van szó, ami követési reakcióban nyilvánul meg.

Megfigyelte, hogy a fészekrakó madarak, tyúk, fürj, kiskacsák, kislibák rövid idővel a tojásból való kikelésük után szinte minden mozgó tárgy követésére hajlamosak. Természetes körülmények között a mozgó tárgy az anya, laboratóriumi körülmények között lehet a kísérletvezető is vagy valamilyen mesterséges mozgó stimulus. Az első néhány órás együttlétnek kiemelkedő szerepe van. Ez alatt az idő alatt a kicsi megtanulja a tárgy jellegzetességeit és azokat a hívóingereket, amelyek alapján kiválasztja a követendő tárgyat. A tanulás során az anya és a kicsi egyaránt kapcsolattartó hangokat hallat, így egy választásos helyzetben leeelenőrizhető, hogy a bevésődés működik-e. A tanult csibe kapcsolattartó hangokat hallatva kiválasztja és odafut az ismert anyához, de az ismeretlent elkerüli vagy elmenekül.

A tanulás a következő folyamatokon megy át:

  1. mozgó tárgy követése
  2. közelítés
  3. követés
  4. ismétlés
  5. tanulás
  6. preferencia
  7. idegen stimulus elkerülése

Az imprinting ismérvei:

–          születés utáni szenzitív periódusban alakul ki, amely rövid időre korlátozódik

–          a kioltásnak ellenáll

–          a bevésés annál hatékonyabb, ha rövid időközökkel többször látja az újszülött állat a bevésődött állatot, személyt vagy tárgyat

A hívóingerek fajspecifikusak: csibéknél 375-625 Hz közötti hangok, lazacnál a szülőhely szagingerei.

A kritikus szenzitív periódusok fajonként változóak. Pl. a kacsáknál az első 36 óra a fontos, a kiskutyák kötődése a gazdához a 3-10 hetek közötti időszakban alakítható ki a legjobban.

A tárgy memorizálásában különböző agyterületek játszanak szerepet – a nagyagy egy specifikus asszociációs részének léziója vagy kiirtása azt eredményezi, hogy a bevésődés elmarad, de más tanulási képességek nem sérülnek. A követési reakcióra az utódok tréning nélkül is képesek, de létezik egy öröklött preferenica bizonyos hívóingerekre.

Korach és Kabai megfigyelték, hogy a japán fürjek fiókái eltérő valószínűséggel közelítik meg a villogó kék fényt a pirossal szemben, a függőleges mintázatot a vízszintessel szemben.

Az imprinting tanulás funkcionálisan és anatómialag is két alrendszerre osztható:

  1. A követésre alkalmas jelzőinger felismerését és a követés motoros szabályozását a nagyagy alatti részek végzik.
  2. A memórianyomok létrehozását a pillanatnyi helyzet értékelését és adott helyzetben a követő viselkedés gátlását a nagyagy irányítja

Forrás: tanulmányi útmutató

Inspirálódj, tanulj, de ne másolj! Azt a visszajelzést kaptam, hogy a kidolgozott pszichológia tételek blog tartalmát a tanárok különös figyelemmel követik mikor a plagizálást ellenőrzik.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük