A taxisok meghatározása és formái

Inspirálódj, tanulj, de ne másolj! Azt a visszajelzést kaptam, hogy a kidolgozott pszichológia tételek blog tartalmát a tanárok különös figyelemmel követik mikor a plagizálást ellenőrzik.

Állatpszichológia, 10. tétel, pszichológia távoktatás

Az orientációs mechanizmusok tanulmányozása segít a mozgásminták megértésében. Azokat a válaszreakciókat, melyeknek végrehajtása során az állat cselekvését az inger folyamatosan vezérli, állandó jelenléte nélkül a célszerű cselekvés nem hajtható végre, taxisoknak nevezzük (Kühn).

A taxis: orientációs reakciók, olyan válaszreakció, amely végrehajtása során az állat cselekvését az inger folyamatosan vezérli.

Taxis: adott inger által irányított helyváltoztató mozgás, így például a kullancsok vajsav (az emlősök verejtékében található jellegzetes illatú karbonsav) és a melegvérűek által kibocsátott hő által vezérelt mozgása.

Az orientáció vagyis a taxis típusa függ a környezeti inger természetétől és az állat érzékszerveinek szerkezetétől.

1. Ha az állatnak csupán egyetlen, az inger erősségét mérő érzékszerve van, ez lehet kémiai , fény vagy egyéb ingerérzékelő apparátus, akkor az állat csupán a különböző helyeken egymás után mért ingererősség alapján tájékozódhat, ezért a R tartalmazó testrészt mozgatja. (klinotaxis – a legegyszerűbb olyan mozgás, melyben a térbeli orientáció hatása is kimutatható)

2. Páros érzékszervek esetén más lehetőség nyílik arra, hogy az állat két érzékszervére egyidejűleg beérkező ingerminták erősségének összehasonlítása alapján válassza meg az irányt. (tropotaxis – olyan orientációs mozgás, melyben az állat páros receptorokat használ, és egyidejűleg hasonlítja össze a két receptorszervet érő inger intenzitását)

3. Fejlettebb páros érzékszervek esetén az egyik érzékszerv is elegendő az irány helyes megválasztásához, nincs szüksége a két R ingermintáinak állandó összehasonlítására. (telotaxis)

3.a. Menotaxis –  a telotaxis speciális formája, ahol az állat orientációja az ingerforrás irányával meghatározott szöget zár be, illetve ha az inger irányára meghatározott szögben mozdul el.

3.b. Mnemotaxis – a telotaxis speciális formája, amikor az állat a memóriájában tárolt információ segítségével jut el valamilyen korábban látogatott helyre. A memóriával kapcsolatos tájákozódás igen összetett, a fejlettebb állatok a tájékozódás során a környezet sokféle paraméterét képesek memóriájukban rögzíteni és a telotaxis különböző formáival együtt tájékozódásuk során felhasználni. A mnemotaxis során az állat vezérlő jele voltaképp a memóriában tárolt információból származik.

Forrás: tanulmányi útmutató (CD)

http://beri.uw.hu/jegyzetek/etologia.doc

http://www.sulinet.hu/tovabbtan/felveteli/2001/29het/biologia/biosz29.html

Inspirálódj, tanulj, de ne másolj! Azt a visszajelzést kaptam, hogy a kidolgozott pszichológia tételek blog tartalmát a tanárok különös figyelemmel követik mikor a plagizálást ellenőrzik.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük