A változással szembeni ellenállás: az attitűdök védelmét szolgáló elemek

Inspirálódj, tanulj, de ne másolj! Azt a visszajelzést kaptam, hogy a kidolgozott pszichológia tételek blog tartalmát a tanárok különös figyelemmel követik mikor a plagizálást ellenőrzik.

Szociálpszichológia, 36. tétel, pszichológia távoktatás

Kémeri Nagy Edit által kidolgozva

36.Tétel A változással szembeni ellenállás: az attitűdök védelmét szolgáló elemek

A meggyőzés ellen a leghatásosabb a tudatosság. Azok az ingerek, melyeket nem észlelünk tudatosan, befolyásolják az attitűdöket, laboratóriumi körülmények között, de mindennapi életünkre több okból, kevésbé vannak hatással.

Tudatküszöb alatti meggyőzés: amelyek túl halványak vagy túl gyorsak ahhoz, hogy az emberek tudatukban legyenek.

 • 1957-ben Az USA-ban egy mozi közönsége egy meggyőzési hadjárat célpontja lett, úgy, hogy nem tudtak róla. Miközben a filmet nézték „Egyél pattogatott kukoricát.” és „Igyál Coca-Colát! Mondatok jelentek meg többször a vásznon a másodperc töredékéig. A mondatok annál gyorsabban jelentek meg, minthogy a nézők látták volna, az ital eladás l8%-al nőtt, a kukorica eladás 50%-al. (Brean, 1958).
 • A kutatások igazolják, hogy érzékelésünket befolyásolhatják olyan ingerek, amelyek nem tudatosulnak bennünk. (Uleman és Bargh, 1989).
 • Egy ingerrel való többszöri találkozás, növeli az embernek, az adott inger iránti rokonszenvét.
 • A puszta észlelésnek ez a hatása akkor is fellép, ha az emberek nincsenek tudatában, annak, hogy az ingert korábban látták, hallották, vagy milyen gyakran.
 • Még ha nem is vagyunk tudatában egy befolyás forrásának, a tudatküszöb alatti befolyásolás következtében megváltozott értékelések viselkedésként manifesztálódhatnak.
 • Annak ellenére, hogy befolyásolhat minket a tudatunkon kívüli információ, befolyása megszűnik, amint tudatosul bennünk, hogy mit láttunk vagy hallottunk.(Martin)
 • Ezek szerint a küszöb alatti befolyás nem tud minket olyan cselekedetekre rávenni, amit nem akarunk megtenni, amíg gondolkodás is van a dologban.
 • Ha előzetesen figyelmeztetnek minket egy meggyőzési kísérlettel kapcsolatban, az segít a meggyőzéssel szembeni ellenállásban.
 • Az előzetes tapasztalat szintén sikeres védekezés a meggyőzéssel szemben.

Beoltás: Mc.Guire szerint a meggyőzéssel szembeni ellenállás legjobb módja, ha elpróbáljuk az ellenérveket. A fertőzések elleni oltások analógiájára, azáltal serkentik a szervezet védekezését, hogy legyengített fertőzésnek teszik ki. Az érvekkel szembeni immunitás is megszerezhető hasonló módon.

 • A serdülők beoltása dohányzás ellen: Idősebb diákok 7 és 8 osztályos tanulókat „oltottak be”, gyakoroltatták velük, hogyan álljanak ellen, kortársaik által alkalmazott dohányzásra csábító érveknek. „Tiszta hülye lennék, ha rágyújtanék csak azért, hogy felvágjak előtted”. Nyomon követték a 9 évfolyamig őket, sokkal kevesebben dohányoztak, mint kortársaik, akik nem voltak „beoltva”.
 • A beoltás és a hirdetések hatásossága: azok az üzenetek, amelyek az ellentétes vélemények ki védésére irányulnak, megerősítik a kialakult nézeteinket. (Kiesler,1971; Batson,1975). Gyakran alkalmazott hirdetési módszer, a versenytársak állításainak megcáfolása és a saját termék felsőbbrendűségének bizonyítása.(Belch,1981; Wilke és Farris, 1975).
 • Azok a hirdetések, melyek csökkentik az emberek félelmeit a veszélyekkel kapcsolatban, sokkal sikeresebbek, mint azok, amelyek csak az eszközök hatékonyságát hangsúlyozzák ( Szybillo és Heslin, 1973). Pl. légzsákot népszerűsítő reklámok. Az emberek félnek az ok nélküli felfúvódás következtében adódható veszélytől. Azok sikeresebbek, melyek ezt a félelmet csökkentik.
 • A saját szerepünk felismerése az attitűd, változásban képessé tesz bennünket arra, hogy a meggyőzést olyan folyamatnak lássuk, ami erősít, és nem legyőz bennünket.
 • Ha fontos felhívásokra nyíltan, de kritikusan reagálunk, a meggyőzés inkább informáló, mint összezavaró, és inkább szélesíti, mintsem leszűkíti az attitűdtárgyak értékelését.

 

Inspirálódj, tanulj, de ne másolj! Azt a visszajelzést kaptam, hogy a kidolgozott pszichológia tételek blog tartalmát a tanárok különös figyelemmel követik mikor a plagizálást ellenőrzik.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük