Attribúció és motiváció. Az attribúció szerepe a depresszióban

Inspirálódj, tanulj, de ne másolj! Azt a visszajelzést kaptam, hogy a kidolgozott pszichológia tételek blog tartalmát a tanárok különös figyelemmel követik mikor a plagizálást ellenőrzik.

Szociálpszichológia, 26. tétel, pszichológia távoktatás

Kidolgozta Tóth Judit

26. Attribúció és motiváció. Az attribúció szerepe a depresszióban

– Weiner dimenziói, észlelt kauzailtás, tényleges kauzalitás, attribúciós stílus, tanult tehetetlenség, attribúciók sérülékenységi modellje (Hewstone, 6. fejezet megfelelő alfejezetei)

Ha rosszul sikerült a vizsga, hogy milyen érzést vált ki, az attól függ, hogy minek tulajdonítom a kudarc okát: nem tudtam (rossz hangulatom lesz, a következő dolgozatírástól már félek), vagy a tanár nem kedvel (kevésbé rossz hangulatom lesz, és nem félek, mert most már tanár fog vizsgáztatni).

Weiner elmélete (az attribucióknak a motivációban játszott szerepe): 3 dimenzió mentén * külső/belső, *szilárd/ingatag (átmeneti v. tartós) * ellenőrizhető/ ellenőrizhetetlen

Weiner szerint az én-attribuciók szempontjából az első két dimenzió a legfontosabb,

az okok osztályozása eltérhet észlelők és szituációk szerint – észlelt kauzalitás /tényleges kauzalitás – nem az a fontos, hogy mi okozta a kudarcot, hanem hogy mit gondolunk az okáról

Attribució és depresszió

A tanult tehetetlenség (A kontrollhiány ismételt megtapasztalásának következménye. Az ebből fakadó reménytelenség érzet gátolhatja erőfeszítéseinket, hogy az eseményeket ellenőrzésünk alá vonjuk, korlátozza a kontroll megőrzését segítő kognitív folyamatokat, hozzájárul a klinikai depresszió kialakulásához.): vannak olyan emberek, akik úgy vélik, hogy eredményeik függetlenek a cselekedeteiktől. Ez a hiedelem azzal a hajlamukkal kapcsolatos, hogy az eseményeket belső, stabil és globális okoknak tulajdonítva magyarázzák. Az ilyen attribuciós stílusú emberek, ha valamilyen rossz eseményt élnek át, azt hiszik, hogy ők okozták, hogy az ok tartós és hogy ez az ok egyéb dolgokat is el fog rontani.

A korrelációs adatok alátámasztják, de az elmélet valójában előretekintő: azt jósolja, hogy egy ilyen attribúciós stílusú ember csak azután válik depresszióssá, miután valamilyen negatív esemény történik vele.

Az attribúciók “sérülékenységi” modellje:

Az egyén sérülékeny „depresszív” attribúciós stílusú → rossz dolog történik vele →depresszív attribúciót alkalmaz → depresszióba esik

 

Inspirálódj, tanulj, de ne másolj! Azt a visszajelzést kaptam, hogy a kidolgozott pszichológia tételek blog tartalmát a tanárok különös figyelemmel követik mikor a plagizálást ellenőrzik.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük