Az attitűdök funkciói

Inspirálódj, tanulj, de ne másolj! Azt a visszajelzést kaptam, hogy a kidolgozott pszichológia tételek blog tartalmát a tanárok különös figyelemmel követik mikor a plagizálást ellenőrzik.

Szociálpszichológia, 28. tétel, pszichológia távoktatás

Kémeri Nagy Edit által kidolgozva

28.Tétel Az attitűdök funkciói

Funkcionális attitűd elméletek (Katz1967, Smith, Bruner és White l956, Mc Guire 1969).

Az attitűdöknek 4 fő funkcionális alapjuk van, főként motivációs természetűek.

Énvédő funkciók: Katz (1967) Az attitűd énvédő funkciójának leírásához, az elhárító mechanizmusokat használja, pl. racionalizáció és projekció.

  • Az attitűdnek ez a funkciója képes megvédeni az embert, az énjére, vagy csoportjára irányuló érzésektől.
  • Lehetővé teszi a negatív érzéseknek a kivetítését más személyekre, vagy csoportokra.(pl. kisebbségi; vagy rosszul sikerült házasságú emberek, az elvált emberekre vetítik ki a negatív érzéseiket.

Értékkifejező, én megvalósító funkció: (Katz,1967). Feltételezte, hogy az embereknek szükségük van arra, hogy:

  • centrális értékeiket, vagy énfelfogásuk centrális összetevőit tükröző attitűdjeiket kifejezzék.(pl. megelégedettséget okoz, a halálos ítéletekkel szembeni ellenzés, ha hisz az emberi jogok értékében).
  • A fenti esetben, az attitűd az énfelfogást erősíti, nem mások elismerésére törekszik, bár ez is fontos funkciója az attitűd kifejeződésnek.

Instrumentális, alkalmazkodási jellegű vagy haszonelvű funkció:

  • Segítik az embert a vágyott célok elérésében, és a nemkívánatos következmények pl. büntetés elkerülésében.
  • Konkrétan: a hasonlóság vonzalmat produkál. Ezért eredményes lehet hasonló attitűdöket elfogadni, mint amelyekkel a barátnak megnyerni kívánt valaki rendelkezik.

Ismereti, vagy gazdaságossági funkciók: az attitűdök rendelkeznek, szervező és strukturáló szereppel az egyébként kaotikus világ felé.

  • Vagyis, lehetővé teszik számunkra, hogy a beérkező információt, az új élményeket, a már megalapozott értékelő dimenziók mentén kategorizáljuk. Segíthetnek a minket körülvevő komplex világot leegyszerűsíteni, megérteni.
  • Az attitűd, megmondja, hogy mi várható, adott helyzetben
  • Az attitűdök ismereti vagy gazdasági funkciójának nagy szerepe van az információfeldolgozás irányításában.

Önmonitorozás: azt jelenti, hogy az egyének mennyire érzékenyek a társas helyzetek elvárásaira, és mennyire alakítják viselkedésüket ennek megfelelően.

 

Inspirálódj, tanulj, de ne másolj! Azt a visszajelzést kaptam, hogy a kidolgozott pszichológia tételek blog tartalmát a tanárok különös figyelemmel követik mikor a plagizálást ellenőrzik.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük