Az ikerkutatás módszere

Inspirálódj, tanulj, de ne másolj! Azt a visszajelzést kaptam, hogy a kidolgozott pszichológia tételek blog tartalmát a tanárok különös figyelemmel követik mikor a plagizálást ellenőrzik.

Genetika, 21. tétel, pszichológia távoktatás

Az ikerkutatás módszere

Hochbauer Jenő, Antal Erika , Garda Ildikó, Pölczman Ildi, Máthé Kata jóvoltából

– viselkedésgenetika (magatartásgenetika): a pszichológia és genetika ötvözete, ami arra próbál fényt deríteni, hogy bizonyos vonások, viselkedésformák öröklöttek-e. Gondolt jelent viszont, hogy a családtagok nemcsak genetikailag állnak kapcsolatban egymással hanem a környezetük is közös

– ikerkutatás: genetikai és környezeti tényezők szétválasztásához nyújtanak segítséget.

– Egypetéjű ikrek: egyetlen megtermékenyített petesejtből fejlődnek ki, azonos genetikai tervrajzzal rendelkeznek és mindig azonos neműek.

– Kétpetéjű ikrek: különböző petesejtekből fejlődnek ki, genetikai állományuk átlagosan 50 százalékban azonos.

– Félig egypetéjű ikrek: akkor alakulnak ki amikor egy petesejt érése során két azonos sejtté osztódik és ezeket termékenyíti meg két spermium. Így ezek az ikrek jobban hasonlítanak egymásra mint a kétpetéjűek, de kevésbé mint az egypetéjűek

– ikerkutatásban egypetéjű ikerpárokat hasonlítanak össze (a vizsgált jellegzetesség szempontjából) korrelációs módszerekkel majd ugyanezt elvégzik azonos nemű kétpetéjű ikerpárokkal is, majd a két korrelációs értéket vetik össze.

– örökletesség becsült mutatója: a személyiségre gyakorolt genetikai hatás mutatója. A mutató a vizsgált mintában, a szóban forgó vonás varianciájának (személyek közötti eltérésének) azt a hányadát fejezi ki amely az öröklődéssel magyarázható.

– vizsgálatok alapján az egypetéjű ikrek jobban hasonlítanak egymásra egyrészt az intelligencia tekintetében, másrészt bizonyos személyiségjellemzők és a szkizofréniára való hajlandóság

Inspirálódj, tanulj, de ne másolj! Azt a visszajelzést kaptam, hogy a kidolgozott pszichológia tételek blog tartalmát a tanárok különös figyelemmel követik mikor a plagizálást ellenőrzik.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük