Hallás, hanghullámok, hallórendszer

Inspirálódj, tanulj, de ne másolj! Azt a visszajelzést kaptam, hogy a kidolgozott pszichológia tételek blog tartalmát a tanárok különös figyelemmel követik mikor a plagizálást ellenőrzik.

Neuropszichológia, 28. tétel, pszichológia távoktatás

Hallás, hanghullámok, hallórendszer

A hang a tárgyak mozgásából vagy rezgéséből származik. A levegőmolekulák egymáshoz nyomódnak. A nyomásváltozás áramlik a levegőben – hasonlít a víz fodrozódásához.

Egyszerű hang – szinuszhullám

szinusz hullám, hanghullám
szinusz hullám, hanghullám

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Hull%C3%A1mhossz

A bonyolultabb hangok felbonthatók egyszerű hangok összegére.

Hz – Hertz – másodpercenkénti rezgésszám – frekvencia

intenzitás – decibel – amplitúdó – Db – 0-180 (rakéta)

Hallórendszer

fülek, agy részei, összekötő idegpályák.

A hallás a hangok érzékelése.

Két részből áll: az egyik erősíti és továbbítja a hangot a receptorokhoz

Továbbítórendszer: a külső fül (fülcimpa, hallójárat), középfül (dobhártya, 3 halócsontocska: kapalács, kengyel, üllő) -> továbbítja és felerősíti a hangot.

Transzdukciós rendszer:

csiga (feltekert cső alakú csont, folyadékot tartalmaz) -> alaphártya-> receptorok -> szőrsejtek -> nyomásváltozás -> folyadék -> alaphártya rezeg -> szőrsejt elhajlik -> elektromos impulzus

Egyetlen szőrsejthez hallóidegek sokasága kapcsolódik.

Hallóideg:

A szőrsejtekhez kapcsolódó idegsejtek hosszú axonjai, 31000 neuron (Yoest, Nelson, 1985)

A hallópályák a két fülből mindkét agyféltekébe eljutnak és több idegmagban is átkapcsolódnak mielőtt elérik a hallókérget.

Forrás: Atkinson-Hilgard-Smith-Nolen: Pszichológia

Pölczman Ildikó által kidolgozott változat

A HANG ÉS HANGHULLÁMOK

A HANG A TÁRGYAK MOZGÁSÁNAK EREDMÉNYEKÉPPEN JÖN LÉTRE. A TÁRGY ELŐTTI LEVEGŐMOLEKULÁK ÖSSZENYOMÓDNAK, A LEVEGŐBEN TÖRTÉNŐ NYOMÁSVÁLTOZÁS EREDMÉNYEZI A HANGOT.

A HANGHULLÁM A LEVEGŐ NYOMÁSÁNAK AZ IDŐ FÜGGVÉNYÉBEN KIRAJZOLÓDÓ GÖRBÉJE. SZINUSZGÖRBE ESETÉN TISZTA HANGRÓL BESZÉLÜNK.

A HANGHULLÁM 3 JELLEMZŐJE: AMPLITUDÓ, FREKVENCIA, HANGSZÍN

A HULLÁMOK AMPLITÚDÓJA (DECIBEL) AZ AMPLITUDÓ A NYOMÁS-IDŐ GRAFIKON  CSÚCSAI ÉS VÖLGYEI KÖZTI NYOMÁSKÜLÖNBSÉG. A HANG INTENZITÁSÁT, A HULLÁMOK MP-KÉNTI GYAKORISÁGA PEDIG A FREKVENCIÁT(HERZ) ADJA. EZ A HANGMAGASSÁG ÉRZÉKELÉSÉNEK ALAPJA.

A HANGSZÍN: A HANGOK KOMPLEXITÁSÁNAK SZUBJEKTÍV ÉLMÉNYE. TISZTA HANGOT A HANGVILLÁN KÍVÜL NEMIGEN ÉRZÉKELHETÜNK, AZ EMBER, AZ ÁLLAT, A TERMÉSZET HANGJAI KOMPLEXITÁT MUTATNAK.

A LEGTÖBB ZENEI HANGNAK VAN EGY ALAPFREKVENCIÁJA, AMI MEGHATÁROZZA A HANG MAGASSÁGÁT. HA EHHEZ BIZONYOS SZÁMÚ HARMÓNIKUS REZGÉS ADÓDIK, MEGADJÁK A HANGSZÍNT/HANGMINŐSÉGET. EZ TESZI LEHETŐVÉ H. MEGKÜLÖNBÖZTESSÜK A HANGSZEREKET AKKOR IS HA AZONOS HANGON SZÓLALNKA MEG.

AZ ISMÉTLŐDŐ MINTÁZATOT MUTATÓ  REZGÉSEKET ZENEI HANGKÉNT, A NEM PERIODIKUS NEM ISMÉTLŐDŐ MINTÁZATOT ZAJKÉNT ÉRZÉKELJÜK.

Inspirálódj, tanulj, de ne másolj! Azt a visszajelzést kaptam, hogy a kidolgozott pszichológia tételek blog tartalmát a tanárok különös figyelemmel követik mikor a plagizálást ellenőrzik.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük