Morfológiai mutációk

Inspirálódj, tanulj, de ne másolj! Azt a visszajelzést kaptam, hogy a kidolgozott pszichológia tételek blog tartalmát a tanárok különös figyelemmel követik mikor a plagizálást ellenőrzik.

Genetika, 9. tétel, pszichológia távoktatás

Morfológiai mutációk

Hochbauer Jenő, Antal Erika , Garda Ildikó, Pölczman Ildi, Máthé Kata jóvoltából

– Morfológiai mutáció: látható mutáció. Az eltérő megjelenés alapján könnyen elkülöníthetők (pl albínó ember szervezetében is abban a génben történt mutáció, amelyik a bör és a haj festékanyagának termeléséért felelős.)

Letális mutációk:  olyan súlyos elváltozásokat okoznak, amiket az érintett szervezet nem élhet túl. (pl emberi Huntingon kór)

– eredetük szerint beszélhetünk: spontán és indukált mutációról

– spontán mutáció: hibás DNS replikáció során létrejövő mutáció. Gyakoriságát a sejt és a szövettípus is befolyásolja, a gyakran osztódó sejtek, szövetek több spontán mutációt hordoznak

– indukált mutáció: különböző környezeti hatások által (sugárzás, kemikáliák stb) indukált mutáció. Legismertebb az UV sugárzás általi, amely eltorzítja a DNSt, akadályozza a DNS replikációt és transzkripciót (260 nm hullámhosszú sugárzás károsítja a bőrben található sejtek DNSét ami a sejtosztódás feletti kontroll elvesztéséhez vezethet). Gamma sugárzás és röntgensugárzás közvetlenül hat a DNS molekulára, szabad gyökök jönnek létre amelyek megtámadják a szomszédos molekulákat. Amikor egy ilyen szabad gyök a DNSel lép reakcióba az törést okozhat a láncba és kromoszómamutációhoz vezethet.

– Kémiai mutagének: egyes vegyi anyagok (ízfokozók, állagjavítók, tartósítók, élelmiszerszínezékek) hatására a spontán mutációs ráta növekszik. A különböző kémiai anyagok más más károsodást okozhatnak a DNSben és ennek köv.e a hibás DNS replikáció vagy reparáció.

Inspirálódj, tanulj, de ne másolj! Azt a visszajelzést kaptam, hogy a kidolgozott pszichológia tételek blog tartalmát a tanárok különös figyelemmel követik mikor a plagizálást ellenőrzik.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük