A Jaensch fívérek típustana

Inspirálódj, tanulj, de ne másolj! Azt a visszajelzést kaptam, hogy a kidolgozott pszichológia tételek blog tartalmát a tanárok különös figyelemmel követik mikor a plagizálást ellenőrzik.

Személyiségpszichológia, 10. tétel, pszichológia távoktatás

Nagy Eszter jegyzete alapján Pölczman Ildikó által kidolgozva

Már Hippokratésznál is találkozhattunk azzal a gondolattal, hogy a természeti hatások, a klimatikus-földrajzi viszonyok is hatással vannak a típusok kialakulására.

Ezek a mozzanatok kaptak szerepet a Jaensch-féle típustanban is. Walter és Erich Jaensch (1883-1940) marburgi német professzor, akinek munkássága a látás és tér reprezentációjának kutatására irányult.

1925-ben kezdett el a típus-alkotással foglalkozni, amely tisztán pszichológiai tipológia: lelki működések szerveződéséhez kerestek biológiai megfelelőket.

Figyelme az érzékelés, emlékezés és az elemibb képzeleti folyamatok vizsgálata során az eidetizmusra irányult: az egyén akkor is a tér megfelelő pontján lát egy tárgyat, ha az már nincs jelen, s a tárgyat, képet olyan részletességgel képes felidézni, mintha látná azt. W. Jaensch kimutatta, hogy az eidetikus hajlam egyik — a pajzsmirigy fokozott működésétől függő — B (basedowoid) típusa az eidetikus kép tartósságának és mozzanatainak akaratlagos változtatására képes. Eidetikus képei részletesek és gazdagok, szellemi működése eleven és fogékony. A másik — a mellékpajzsmirigy fokozott működésétől függő — T (tetanoid) típus eidetikus képei viszont akaratlagosan nem befolyásolhatók, s szellemi tevékenységét merevség jellemzi. Ezt az elméletet úgy általánosították, hogy a különböző lelki működések egymásba szövődését hozta összefüggésbe a fenti két típussal: ezek vagy szoros kölcsönhatásban, egységbe forrva, integráltan lépnek fel (ld. B típus), vagy pedig élesen elkülönülnek, lehasadnak egymásról, azaz dezintegrálódnak (T típus). Ezután figyelt fel az alaptípusok földrajzi eloszlására az É-D tengelyen, amit a napsugárzáshoz való alkalmazkodással, a vörös szín iránti érzékenységgel, illetve a nappali (világos) látás funkciójával hozott kapcsolatba.

Jaensch a fasiszta propaganda keretében integratív típusát az északi – felsőbbrendű – emberfajta jellemzőjévé emeli, s szembeállítja vele a fegyelmezetlen, szentimentális ”ellentípust” (Gegentype).

Tipusok öszefoglalva:

•B-típus /bazedowoid-típus: élénk, részletes és gazdag eidetikus képeiket képesek akaratlagos kontroll alá helyezi, szellemi mködésük eleven és mozgékony.

Testvérével tett közös megállapításuk szerint – a pajzsmirigy fokozott működéséhez kapcsolódik.

•T-típus/tetanoid-típus: nem lát ennyire részletes és jól átalakítható képeket.

Ellenőrizhetetlen utóképű, merev gondolkodású személyek. Ez a mellékpajzsmirigy fokozott működésével kapcsolatos.

Ha a B tipus pszichés működése integrált, a T tipusé dezintegrált.

Forrás:

Mirnics jegyzet

http://pecspszi.uni.hu/keret.cgi?/ii_eves_anyagok/szemkoll1_archaikus.htm

http://www.google.hu/search?client=safari&rls=en&q=Jaensch+fivérek+tipustana&ie=UTF-8&oe=

 

Inspirálódj, tanulj, de ne másolj! Azt a visszajelzést kaptam, hogy a kidolgozott pszichológia tételek blog tartalmát a tanárok különös figyelemmel követik mikor a plagizálást ellenőrzik.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük