A tropotaxis – példák

Inspirálódj, tanulj, de ne másolj! Azt a visszajelzést kaptam, hogy a kidolgozott pszichológia tételek blog tartalmát a tanárok különös figyelemmel követik mikor a plagizálást ellenőrzik.

Állatpszichológia, 11. tétel, pszichológia távoktatás

A taxis adott inger által irányított helyváltoztató mozgás, orientációs reakció, olyan válaszreakció, amely végrehajtása során az állat cselekvését az inger folyamatosan vezérli.

A tropotaxis az az orientációs mozgás, amelyben az állat páros receptorokat használ, és egyidejűleg hasonlítja össze a két receptorszervet érő inger intenzitását. A két receptort egyenlőtlen ingerlése olyan mozgásra készteti az állatot, amelynek révén az ingerlés egyensúlya helyreáll, azaz az erősebben ingerelt oldal fele fordul pozitív, a gyengébben ingerelt oldal fele fordul negatív taxis esetében. Ez lehet pozitív vagy negatív fototaxia, galvanotaxia, kemotaxia, a gravitáció érzékelése geotaxia – halak esetében. A planáriák és a különböző rovarok főként tropotaxissal reagálnak mozgásuk során.

A tropotaxissal operáló állatok mindig elkülöníthetők a többiektől azon az alapon, hogy ha az egyik receptorukat eltávolítjuk, ami az ingerlés állandó egyenlőtlenségét hozza létre, akkor ezek az állatok mindig körkörösen fognak mozogni.

A tropotaxis: olyan orientációs mozgás, melyben az állat páros receptorokat használ, és egyidejűleg hasonlítja össze a két receptorszervet érő inger intenzitását. egyenlőtlen ingerlés →mozgás→egyensúly helyreáll.. Ha az erősebben ingerelt oldal felé fordul +, ha a gyengébben ingerelt felé, akkor − a taxis. (Ha egyik érzékelőt eltávolítjuk → körkörös mozgás)

Példa:

Koeler planáriákon kimuatta, hogy vonzó kémiai ingerek is tropotaxist váltanak ki belőlük. Egy vékony, meghajlított csőbe „csigavért” hemolimfát helyezett és a cső két nyitott végét a planária fejétől egyenlő távolságra elhelyezve, onnan lassan húzni kezdte a csövet. Az állat egyenes pályán mozgott a két ingerforrás középpontja felé. Ez esetben hiányzik a két receptor egyenlőtlen ingerlése.

Forrás: tanulmányi útmutató (CD)

http://beri.uw.hu/jegyzetek/etologia.doc

Inspirálódj, tanulj, de ne másolj! Azt a visszajelzést kaptam, hogy a kidolgozott pszichológia tételek blog tartalmát a tanárok különös figyelemmel követik mikor a plagizálást ellenőrzik.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük