Az ízlelés

Inspirálódj, tanulj, de ne másolj! Azt a visszajelzést kaptam, hogy a kidolgozott pszichológia tételek blog tartalmát a tanárok különös figyelemmel követik mikor a plagizálást ellenőrzik.

Neuropszichológia, 32. tétel, pszichológia távoktatás

Az ízlelés

Az ízlelés élménye függ az anyagtól, a genetikai tényezőktől és a múltbéli tapasztalatok is befolyásolhatják (kinin, koffein, citromsav).

Az ízlelőrendszer

Az ízlelés ingerei a nyálban olódó anyagok. A nyál a sós vízhez hasonló folyadék.

Az ízlelőrendszer részei: a nyelvben elhelyezkedő receptorok, agyi területek, összekötő idegsejtek.

Ízlelőreceptorok, a nyelv dudorain (ízlelőbimbókon) és a szájban, csoportokban fordulnak elő.

Az ízlelés transzdukciós folyamata:

Az ízlelőreceptorok végéből rövid szőrszerű szervek nyúlnak ki, melyek érintkeznek a szájban levő oldatokkal, az érzékelés elektromos impulzust eredményez, ez jut el az agyba.

Az íz intenzitásának és mennyiségének észlelése

A különböző ízekre való érzékenység a száj különböző területein más és más:

  • nyelv hegyén sós és édes
  • a nyelv oldalain: savanyú
  • a lágy szájpadláson: keserű
  • a nyelv közepén van egy érzéketlen terület

Abszolút küszöb: alacsony Weber állandó (ÉÉK) magas: 0,2.

Minden íz leírható a négy alapvető ízminőség közül egyel:

  • édes – szacharóz
  • sós – nátrium klorid
  • savanyú – sósav
  • keserű – kinin

Saját szavak használata esetében is a négy alapízre hagyatkozunk (Goldstein, 1989).

Az ízlelőrendszer mind a specifikusan aktivált idegrostot, mind az idegrostok aktivációmintázatát használja az íz minőségének kódolásában. Bár minden rost mindegyik alapízre válaszol, legerősebben csak az egyik hat rá.

Forrás: Atkinson-Hilgard-Smith-Nolen: Pszichológia

Pölczman Ildikó által kidolgozott változat

AZ ÍZLELÉS

A KÖRNYEZETI INFORMÁCIÓINKAT A LÁTÁS, HALLÁS, SZAGLÁS, TAPINTÁS, TESTÉRZÉKELÉS MELLETT AZ ÍZLELÉSRE IS TÁMASZKODVA GYÜJTJÜK BE.

OLYKOR MÁS ÉRZETET IS AZ ÍZLELÉSNEK TULAJDONÍTUNK.PL. AZT MONDJUK ÍZLETES AZ ÉTEL, DE HA NÁTHÁSAK VAGYUNK ÉS NEM ÉREZZÜK ANNAK ILLATÁT ÍZTELENNÉ VÁLIK. ENNEK ELLENÉRE AZ ÍZLELÉS ÖNÁLLÓ ÉRZÉKELÉSNEK SZÁMÍT.

AZ ÍZ ÉRZÉKELÉSÉT GENETIKAI ÖRÖKSÉG ÉS MÚLTBÉLI EMLÉKEK IS MEGHATROZZÁK. KÜLÖNBSÉG MUTATKOZIK A NYUGATI ÉS AZ INDIAI EMBER CITROMSAV ÉS A KININ ÍZÉNEK ÉLVEZETÉBEN.(INDIA GYES TARTOMÁNYAIBAN RENGETEG SAVANYÚ ÉTELT FOGYASZTANAK)

AZ ÍZLELŐRENDSZER

1. ÍZRECEPTOROK

2. AZ AGY EHHEZ KAPCS. TERÜLETEI

3. AZ EZEKET ÖSZEKÖTŐ IDEGPÁLYÁK

IZÉRZÉKELÉS SZERVEI AZ IZLELŐBIMBÓK 50-70 NANOMÉTER ÁTMÉRŐJŰ OVALIS TESTEK. MINDEGYIK ÍZLELŐBIMBÓ 40 TÁMASZTÓSEJTBŐL ÉS 5-18 SZŐRSEJTBŐL, ÍZÉRZŐ RECEPTORBÓL ÁLL. A RECEPTORSEJTEK SZÁMOS SZŐRT BOCSÁJTANAK AZ ÍZLELŐPÓRUSBA, AMI AZ ÍZLELŐBIMBÓ EPITELIALIS FELSZINÉN NYÍLIK.

MINDEN ÍZLELŐBIMBÓT 50 IDEGROST LÁT EL. UGYANAKKOR MINDEN IDEGROST ÁTLAGOSAN 5 ÍZLELŐBIMBÓBÓL SZÁRMAZÓ INGERÜLETET TOVÁBBÍT.

EMBERBEN AZ ÍZLELŐBIMBÓK :

1. A LÁGYSZÁJPADON

2. A GARAT NYÁLKAHÁRTYÁJÁN

3. A NYELVEN ELHELYEZKEDŐ PAPILLAE FUNGIFORMES (GOMBA ALAKÚ SZEMÖLCS) ÉS A CIRCUMVALLATAE ( KÖRÜLÁRKOLT SZEMÖLCS) FALÁBAN TALÁLHATÓK.

AZ ÍZLELŐBIMBÓK A SZÁJBAN CSOPORTOSAN VANNAK JELEN, A VÉGÜKBŐL KINYÚLÓ SZŐRSZERŰ KÉPLETEK TALÁLKOZNAK A SZÁJBA KERÜLT OLDATOKKAL. EZ AZ ÉRINTKEZÉS EREDMÉNYEZI AZ ELEKTROMOS IMPULZUST. AZ ELKTR. IMP. AZ AGYBA KERÜL.

AZ ÍZÉRZŐ PÁLYÁK A NYELV ELÜLSŐ 2/3-ÁN LEVŐ IZLELŐBIMBÓKBÓL AZ AFFERENS ROSTOK A NERVUS FACIALISHOZ A NYELV HÁTSÓ 2/3-ÁN LÉVŐKBŐL PEDIG A GLOSSOPHARINGEUSSZAL JUTNAK AZ AGYTÖRZSBE.

AZ ÍZÉRZÉKELÉSNEK ELSŐSORBAN ANNAK ELDÖNTÉSÉBEN VAN SZEREPE, H. MI JUSSON A TÁPCSATORNÁBA. MINŐSÉGI KONTROLL. AZ ÍZÉRZET ALAPJÁN KÜLÖNÍTJÜK EL AZ ÉRTÉKEST AZ ÉRTÉKTELENTŐL, AZ ÁRTALMATLANT A VESZÉLYESTŐL.

MINDEN ÍZ ÉRZÉKELÉSÉNEK KÜLÖN HELYE VAN: A NYELV HEGYE: A SÓS ÉS ÉDES. SZÉLEI: SAVANYÚ.A LÁGYSZÁJPADHOZ KÖZELI TERÜLET : KESERŰ.

ÁLTALBAN E 4 ALAPÍZZEL ÍRJUK LE TAPASZTALÁSUNKAT SZEMBEN A SZINEK V. SZAGOK MEGÁLLAPÍTÁSÁVAL.

RENDELLENESSÉGEK:

AGEUSIA- ÍZÉRZÉS HIÁNYA

HYPOGEUSIA- IZÉRZÉS CSÖKKENÉSE

DYSGEUSIA- AZ ÍZÉRZÉS MINŐSÉGI ZAVARA

EGYES GYÓGYSZEREK IS OKOZHATNAK ÁTMENETI ÍZÉRZÉKELÉSI ZAVART!

Inspirálódj, tanulj, de ne másolj! Azt a visszajelzést kaptam, hogy a kidolgozott pszichológia tételek blog tartalmát a tanárok különös figyelemmel követik mikor a plagizálást ellenőrzik.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük