Fontosabb neurotranszmitterek

Inspirálódj, tanulj, de ne másolj! Azt a visszajelzést kaptam, hogy a kidolgozott pszichológia tételek blog tartalmát a tanárok különös figyelemmel követik mikor a plagizálást ellenőrzik.

Neuropszichológia, 6. tétel, pszichológia távoktatás

Fontosabb neurotranszmitterek

Több mint 50 neurotranszmittert azonosítottak már.

A fontosabb neurotranszmitterek:

  • acetilkolin (Ach) – emléknyomok, Alzheimer kór
  • adrenalin
  • noradrenalin (NAdr) – kokain, amfetamin
  • dopamin – sok: szkizofrénia, kevés: Parkinson kór
  • hisztamin
  • szerotonin
  • glutamát – 3 altípusa van
  • GABA (gamma-amino-vajsav) –  gátló hatású az izommozgásra

Forrás: Atkinson-Hilgard-Smith-Nolen: Pszichológia

Pölczman Ildikó által kidolgozott változat

Neurotranszmitterek

Acetilkolin

Az idegrendszer több szinapszisában megtalálható

A fogadó sejt membrán receptorától függően lehet serkentő vagy gátló hatású.(általában serkentő)

– gyakori a hippokampusz (előagy) új emléknyomok képződéséért felelős területén. Az előagy acetilkolin termelő sejtei ha alul működnek, kialakul az Alzheimer-kór. Minél kevesebb az ecetilkolin termelés annál súlyosabb az emlékezetvesztés.

– a vázizomrostokon végződő szinapszisokban is acetilkolin keletkezik, vannak olyan szerek, amelyek ezt befolyásolják, és izombénulást okozhatnak.

– a botulinum baktériumok gátolják az ideg-izom szinapszisok acetilkolinreceptorait, ezáltal megbénulnak a légző izmok, ami halált okozhat. (helytelenül tárolt étel)

– a hadászati ideggáz és sok rovarírtó is okozhat bénulást, mert roncsolja az acetilkolint lebontó enzimet. Az acetilkolin felszaporodása megakadályozza a szinaptikus átvitelt.

Norepinefrin

-A monoaminok osztályába tartozó neurotranszmitter. Az agytörzsi neuronok termelik.

-A drogok (kokain, amfetaminok) késleltetik a visszavételt így a fogadó neuronok, tovább maradnak aktivált állapotban. A lítiumnak épp ellen tétes hatása van, – felgyorsítja a norepinefrin visszavételét, és depressziós tüneteket okoz.

-Minden olyan szer, amely csökkenti,  vagy növeli az agy norepinefrin szintjét rontja, vagy javítja a személy hangulatát.

Dopamin

-A monoaminok osztályába tartozik, összetétele hasonlít a norepinefrinhez. Az agy, bizonyos területein megjelenő dopamin, elemi örömérzést okoz. Az agy bizonyos területein előforduló túl sok dopamin skizofréniát okoz, míg a túl kevés Parkinson-kórt.

-A skizofrénia kezelésére használt szerek, mint a klórprozamin, vagy klozapin a dopamin receptorokat blokkolják. Így fejtik ki hatásukat.

– A Parkinson-kór kezelésére használt L-dopa pedig növeli az agy dopamin szintjét.

Szerotonin

–         A monoaminok családjába tartozik, a hangulat szabályozásában van szerepe.

–         Csökkenése depressziót okoz.

Az antidepresszánsok (Prozac,Zoloft,Paxil) szerotonin visszavétel gátlók, így emelik az agyban lévő szerotonin szintet. Mivel a szerotonin az alvás és étvágy szabályozásában is részt vesz, a bulimia kezelésénél is hatásos.

Glutamát

-Az agy egyik legfontosabb serkentő neurotranszmittere. Az aminosavak csoportjába tartozik. Depolarizálja a fogadóneuronjait, így éri el a serkentő hatást. Az  NMDA receptornak van fontos szerepe az emlékezésben és tanulásban. A nevét, a kimutatására használt anyagról kapta (N-metil-D-aszparát. A tanulánál és emlékezésnél van szerepe.

– A hippokampusz különösen gazdag NMDA receptorokban. Ez az agyi terület az új emléknyomok képzésében játszik szerepet. A glutamát átviteli zavar a szizofréniánál is kimutatható.

GABA

–         Aminosav, gátló hatású neurotranszmitter. Az agy szinte minden szinapszisában megtalálható a gamma-amino-vajsav (GABA).

–         Gátló hatása nélkül, megszűnik az izom mozgás ellenőrzése. Pl. picrotoxin gátolja a GABA receptorokat így izomrángást vált ki.

A szorongás enyhítő szerek, a GABA aktivitásának felerősítésével hatnak.

Inspirálódj, tanulj, de ne másolj! Azt a visszajelzést kaptam, hogy a kidolgozott pszichológia tételek blog tartalmát a tanárok különös figyelemmel követik mikor a plagizálást ellenőrzik.

2 thoughts on “Fontosabb neurotranszmitterek”

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük