A gége szerepe a beszéd folyamatában és a beszédhibák kialakulásában

Inspirálódj, tanulj, de ne másolj! Azt a visszajelzést kaptam, hogy a kidolgozott pszichológia tételek blog tartalmát a tanárok különös figyelemmel követik mikor a plagizálást ellenőrzik.

A gége

Logopédia, 5. tétel, pszichológia távoktatás

Kidolgozta Halápi Zsolt

A gége feladata a beszéd folyamatában, hogy rezgésbe hozza a tüdőből kiáramló levegőt és ezt a rezgést a hangszalagok különböző állásainak megfelelően módosítsa, változtatván a hangszínt is.

Anatómiailag 5 nagyobb, 4 kisebb porcból, gégefedőből és hangszalagokból tevődik össze. A hangszalagok rugalmas izomnyalábok, amelyek között széles rés található, a glottis.

Ezen keresztül áramlik kifele a tüdőből távozó levegő.

Hatféle helyzetű lehet a hangszalagok és a kannaporcok helyzetétől függően ( 1. ábra) :

I.

Lélegzőállásban a glottis teljesen nyitott, szabad az út a levegőáramlat számára

II.

Fúvóállás esetében a hangszalagok közti rés 30 fokos és a zöngétlen hangok ejtésére jellemző

III.

Zöngeállásban a hangszalagok zárulnak, de a távozó levegő húrszerű rezgésbe hozza őket

IV.

Zárállás esetén a hangszalagok zárulnak, majd hirtelen pattanással nyílnak meg a kiáramló levegő hatására. A keletkező hang nem jellemző a magyar nyelvre.

V.

H – állásban a hangszalagok között 10 fokos a rés és a kiáramló levegő H hangot hoz létre.

VI.

Suttogóállás esetén a hangszalagok lazán záródnak, de a kannaporcok eltávolodása következtében elegendő rés keletkezik a suttogás létrejöttéhez.

A hangszalagok rendellenességei (pl. kinövések, csomók, bénulások ) vagy túlerőltetése diszfóniát okozhatnak, ami a beszédhang erejének, színének és minőségének romlásában nyilvánulhat meg.

 

Inspirálódj, tanulj, de ne másolj! Azt a visszajelzést kaptam, hogy a kidolgozott pszichológia tételek blog tartalmát a tanárok különös figyelemmel követik mikor a plagizálást ellenőrzik.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük