Az autizmus

Inspirálódj, tanulj, de ne másolj! Azt a visszajelzést kaptam, hogy a kidolgozott pszichológia tételek blog tartalmát a tanárok különös figyelemmel követik mikor a plagizálást ellenőrzik.

Genetika, 37. tétel, pszichológia távoktatás

Az autizmus

Hochbauer Jenő, Antal Erika , Garda Ildikó, Pölczman Ildi, Máthé Kata jóvoltából

– Az autizmus az agyi működés súlyos, alapvető fejlődési területeket érintő, egész életen át tartó zavara, amely a szociális viselkedés, a kommunikáció, a rugalmas gondolkodás és a képzeleti működés területein megmutatkozó fogyatékosságban jelentkezik.

– Az autista gyermekek súlyos neurológiai tüneteket mutatnak, amelyek az idegrendszer kiegyensúlyozatlan működéséből adódnak. Ezek a tünetek 2 és 5 év között a legsúlyosabbak. Ezután lényegesen javul a környezetükkel való kapcsolat, alkalmazkodóképesség, de az alapprobléma megmarad.

– Előrehaladott anyai életkor, terhesség alatti gyógyszerszedés, koraszülés, túlhordás, vérzés, édesanya rubeolás megbetegedése, toxikus anyagokkal való kapcsolat.

– Elhúzódó születés, későn meginduló légzés, megkésett sírás, újszülöttkori görcsök

– Biológiai szervi okok: a neurológiai károsodás és a mentális retardáció között összefüggést mutattak ki, ami azt bizonyítja hogy az autizmus fejlődési zavar

– Fokozott hallás (érzékeny a zajokra), túlérzékeny fájdalomra, rossz egyensúlyérzet, mozgászavar (infantilis reflexek, sztereotip mozgások)

– Az érzékszervi integráció, az idegrendszeri érettség a vesztibuláris és más érzékszervi rendszer ingerlésével javítható. A vesztibuláris rendszer fejlesztése maga után húzza a többi érzékszerv fejlődését

– Kutatók szerint a rendellenességeket az okozza hogy a kisagy a normálisnál kisebb méretű (mozgás, figyelem, koncentráció, mimikai jelzések) illetve a nyúltagy egy kis részének szokatlan fejlődési rendellenességét is kimutatták

– Az autizmus okainak kutatásában fontos helyet foglal el a genetikai meghatározottság: több mint 90százalékban genetikai okokra és 10százalékban környezeti okokra vezethetők vissza

– 5 kromoszómán találtak e szempontból jelentős régiókat: 2,3,7,15, valamint az X kromoszómán

Inspirálódj, tanulj, de ne másolj! Azt a visszajelzést kaptam, hogy a kidolgozott pszichológia tételek blog tartalmát a tanárok különös figyelemmel követik mikor a plagizálást ellenőrzik.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük