Enzimopátiák

Inspirálódj, tanulj, de ne másolj! Azt a visszajelzést kaptam, hogy a kidolgozott pszichológia tételek blog tartalmát a tanárok különös figyelemmel követik mikor a plagizálást ellenőrzik.

Genetika, 36. tétel, pszichológia távoktatás

Enzimopátiák

Hochbauer Jenőtől kaptam

 

Enzimopátiának nevezzük a fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcsere, a hormonképzés, a hemoglobinképzés stb. enzimjeinek hiánya vagy hibás működése folytán létrejött betegségeket. Az illető enzim működésének hiánya miatt az anyagcsere bizonyos ponton elakad, és ilyenkor a szervezetre káros, mérgező hatású, közbeeső anyagcsere termékek szaporodhatnak fel.

Az enzimopátiák recesszív gén rendellenességen keresztül vezetnek értelmi fogyatékossághoz.

Az értelmi fogyatékossággal járó enzimopátiákat négy csoportra osztjuk:

– Szénhidrát-anyagcsere enzimopátiái

– a lipid (zsír, illetve zsírszerű anyagok) enzimopátiái

– az aminósavak és fehérjék enzimopátiái

-a fémek enzimopátiái

1) Mukopoliszacharidózisok

Autoszómális recesszíven öröklődő betegségek (kivétel a Hunter betegség). A betegség lényege, hogy enzimhiány miatt a kötőszövetekben felhalmozódnak a mukopoliszacharidózidok. Jellegzetes klinikai képpel járnak: mentális retardáció, tipikus arc, csontvázdeformitás. Korai halálhoz vezetnek.

–          Hurler (MPS-IH) és a Scheie (MPS-IS betegség)

Mindkét betegséget kialakító gén ugyanazon a lókuszon helyezkedik el. A Hurler betegség általában , jellegzetes arcvonásokal, növekedési és pszichomotoros retardációval jár. 1 éves kor körül diagnosztizálják és korai halálhoz vezet (kb.10 éven belűl).

Scheie betegség tűnetei 5 éves kor körül kezdődnek, a várható élettartam majdnem normális. Durva arcvonások, merev izületek és szaruhártyahomály jellemzi.

–          Hunter- betegség (MPS_II), tűnetei az előbbi két betegségéhez hasonlóak. Az enyhább korformájában a betegek értelmi fejlődése normális. A betegek várhatóan elérik a serdülőkort.

–          Sanfilippo- betegség (MPS-III) Tűnetei már a csecsemőkorban jelentkeznek: csontváz deformítás, sérvek, izületi mozgáskorlátozottság. Alacsony értelmi szint társul hozzá.

–          Morquio- betegség (MPS-IV) súlyos csontvázdeformítással, alacsony növéssel és szaruhártyahomállyal járó betegség.

–          Maroteaux-Lamy –betegség (MPS-VI)

–          Sly- betegség (MPS-VII)

–          DiFerrante-betegség (MPS_VIII)

2. A szénhidrát anyagcsere zavarai

Az ilyen jellegű anyagcsere zavarok következében a szervezetben fruktóz, galaktóz, mannóztartalmú oligoszacharidok halmozódnak fel. Többségük autoszómális recesszíven öröklődő betegség, mely prenatálisan kimutatható.

-Galaktozémia:  a galaktóz anyagcsere valamely enzimjének hiányában alakul ki.

A galaktóz  egyetlen gyűrűből álló cukor , mely a két gyűrűből álló tejcukor (laktóz) egyik gyűrűjét alkotja. A laktóz felszívódásakor szőlőcukorra (glükóz) és galaktózra bomlik. Utóbbit a máj azonnal felveszi, és glükózzá alakítja. Az átalakításhoz szükséges enzimek hiánya a májban galaktóz-1-foszfát felszaporodást okoz, mely májkárosodáshoz vezet, a vérben magas koncentrációban jelenlévő galaktóz idegrendszeri és egyéb szervi károsodásokat okoz. A galaktozémi előfordulása viszonylag ritka, 60. 000 születésre 1 rendellenesség jut. A galaktozémia első tünetei már egy- két hetes életkorban jelentkeznek hányással, májbetegséggel, szellemi és fejlődési visszamaradottsággal. A betegség végül halálhoz is vezethet. Ajánlott terápia: a tejmentes étrend.

3.) A lipid (zsír , illetve zsírszerű anyagok enzimopátiái

Monogénesen öröklődő kórképek, melyben egy speciális enzim hiánya miatt kóros anyagcseretermékek halmozódnak fel az agyban. Érintett lehet még a máj, a lép, a csontvelő és a bőr. Autószomális recesszív öröklődésű, gyógyíthatatlan, súlyos betegségek.

–          PL: Fabry-betegség, Farber-betegség, Fukozidózis, Gaucher-betegség, GM1 ganglidózis, Krabbe betegség, metakromatikus leukodisztófia, Niemann-Pick betegség

–          Tay_sachs-betegség (GM2-gangliozidózis) a zsidó populációban gyakran előforduló betegség. 3-6 hónapos kórban kezdődik, idegrendszeri problémákat okoz,a gyerek 2-4 éves korukban meghalnak.

4.) Az aminosav anyagcsere enzimopátiái

A veleszületett enzimotátiák jelentős csoportját képezik. A 12 kromoszóma egyik alléljának a mutációja okozza. Autoszómális recesszív módon öröklődik A betegség némelyike alig okoz tünetet, míg más formái súlyos mentális zavarhoz és korai halálhoz vezetnek. Előforduló betegségek:

– Arginincszikcinát-vizelés, biotinidáz-hiány, citrulinémia, succinoargininuria, Jávorszirup betegség, Lesch-Nyhan szindróma, Kongenitális methemoglobinémia, Crigler-Najjar szindróma, B12 vitamin anyagcserezavar.

– Fenilketonúria vagy Fölling szindróma- az egyik legismertebb anyagcserezavar. Gyakorisága 1/10000. A fenilalanin kidroxiláz hiánya okozza, kóros anyagcseretermékként ketosav keletkezik.

A betegek agysúlya kicsi , alacsony IQ és ingerlékenység, agresszivitás jellemző rájuk. Ha születés utáni 1-3 hétben sikerül a betegséget diagnosztizálni fenilalanin szegény diétával a tűnetek nem alakulnak ki. Ha ez nem történik meg 3 hónapos korra véglegesen kialakul a betegség.

A fémes és nemfémes elemek enzimopátiái.

Értelmi fogyatékosságot okozhat a jód és a réz hiánya. A kreténizmus hátterében tiroxin hiánya áll. A betegség középsúlyos értelmi fogyatékossággal jár. Ismert még a rezet megkötő enzim hiánya miatt kilakuló  Westhal-Strümpell-kór  és Wilson kór.

…………………………

Polcmann Ildi: Enzimiopátiák

Recesszív génrendellenesség okozta értelmi fogyatékosság. Felnőtt szervezetben kb. 4000 enzim működik, ennyi hibalehetőség adódhat. Értelmi fogyatékosságot okozó enzimopatiák 5 csoportja ismert:

1. mukopoliszacharidózisok/mukolipidózisok: Itt az enzimhiány miatt a kötőszövetekben mukopoliszacharidok halmozódnak fel. E veleszületett betegség jellemzői: mentális retardáció, csontvázdeformáció, korai halál. Pl. Sanfilippo betegség. Ennek tünetei az első pár hónapban alakulnak ki. Előző, főbb tünetek mellett epilepsziás görcsök, corneahomály, süketség alakulhat ki. Magzatvízvétellel korai diagnózis lehetősége fennáll. A mukolipidózis a mukopoliszacharidozishoz hasonló klinikai képpel jár, ami súlyos lefolyású. A génhiba a 4q21-q23 régióban van. Mindkét eset autoszómális recesszív öröklődés. (Hunter-betegséget kivéve)

2. a szénhidrát-anyagcsere enzimopátiái: Szintén autoszómális recesszív az öröklődés. Ekkor oligoszacharidok vagy glikogén halmozódik fel a szervezetben. Magzatvíz mintából prenatális szakaszban már kimutatható. Három kivétellel autószomális, recesszíven örökletes, a glükóz-izomeráz-hiány autoszómális domináns öröklődést mutat. Ide tartozó betegségek: Galaktozémia (a galaktóz anyagcsere egy enzimének elégtelensége), Galakokináz-hiány (galaktóz felhalmozódás a galakokináz hiánya miatt), Mannozidózis (a glikoproteinek anyagcserezavara)

3. a lipid enzimopátái: Monogénesen öröklődő kórképek. Az agyban egy speciális enzim hiánya miatt kóros anyagcseretermékek halmozódnak fel, mely állapot következményeként az idegrendszer progresszíven degenerálódik. Ami mind a fehér mind a szürkeállományt érinti. A növekedés visszamarad, görcsös állapot alakul ki, ataxia, megemelkedik a celebroszpinális folyadék fehérjekoncentrációja, a retinán meggypiros macula található. Autoszómális recesszív öröklődés egy kivétellel. Az idegrendszeren kívül érintett lehet még a máj, lép és a csontvelő.

4. az aminósavak és fehérjék enzimopátiái: a veleszületett enzimopátia jelentős csoportja. Egyes ilyen betegségek szinte alig okoznak tünetet, míg mások súlyos mentális zavarhoz és korai halálhoz vezetnek. Egy kivétellel autoszómális recesszív módon öröklődik. Ismétlődési kockázata 25%, ezért a korai szűrés indokolt. Egyik legismertebb formája a Fenilketonúria vagy Fölling-szindróma. Oka a fenilalanin-hidrixiláz hiánya. A betegek agysúlya 2/3-a a normálisnak, mentálisan 2 éves gyereknek felelnek meg, gyakran agresszívek, fokozott ingerlékenységet mutatnak.

5. a fémek és nem fémes elemk enzimopátiái: a nemfémek közül a jód az egyik legfontosabb elem, de más elemek anyagcserezavarai is okozhatnak értelmi fogytékosságot. Pl. a Kreténizmus esetében a trijódtironin és a tiroxin hiányáról beszélhetünk vagy az idetartozó Wilson-kór esetében a rezet megkötő enzim hiányzik.

Inspirálódj, tanulj, de ne másolj! Azt a visszajelzést kaptam, hogy a kidolgozott pszichológia tételek blog tartalmát a tanárok különös figyelemmel követik mikor a plagizálást ellenőrzik.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük