Rövid távú memória (RTM)

Inspirálódj, tanulj, de ne másolj! Azt a visszajelzést kaptam, hogy a kidolgozott pszichológia tételek blog tartalmát a tanárok különös figyelemmel követik mikor a plagizálást ellenőrzik.

Általános pszichológia, 25. tétel, pszichológia távoktatás

Garda Ildikó által kidolgozva

A rövid távú memória nagy mértékben megfelel a W. James által leírt elsődleges memóriának.

A RTM működését feltételezi például, egy telefonszám megjegyzése, amíg beütöm azt a telefonkészülék billentyűzetén.

Az RTM-ban az információk kódolása akusztikusan és vizuálisan történik. Az emléknyomokat az RTM rövid ideig őrzi meg maximum 30 másodpercig. Ez idő alatt az információk a tudat számára hozzáférhetőek.

Kapacitása korlátozott. Miller igazolta, hogy az RTM terjedelme „7plussz/mínusz 2 egység”, s ez a világon minden egyes emberre jellemző.

(Az emlékezetet illetően az egyéni különbségek elsősorban a hosszú távú memória működéséből fakad.). Az egység helyett a „tömb” elnevezés bizonyos esetekben kifejezőbb lehet. Az RTM kapacitását ugyanis képesek vagyunk növelni, ha az információkat tömbökbe szervezzük, előzetes tapasztalataink és ismereteink segítségével. Sokkal több számot vagyunk képesek tárolni a rövid távú memóriánkban, ha azokat számunkra jelentéssel bíró tömbökké szervezzük (pl. történelmi évszámok, családtagjaink születési dátumai stb.) A szervezéshez szükséges ismereteket a hosszú távú memória tárolja és bocsátja rendelkezésünkre.

Az RTM fontos jellemzője még a tárolás sérülékenysége. Az RTM-ben a felejtésnek két okát emelhetjük ki: az elhalványulást és a kirekesztést. Ha nincs szükségünk az RTM-ben tárolt információkra többé, akkor az információk elhalványulnak. A felejtésnek a kirekesztéses formája akkor jön létre, ha az új információk kiszorítják a régit, hiszen az RTM kapacitása korlátozott.

Baddeley és Hitch a RTM-t munkamemóriának nevezi, mivel szerepet játszik az információk aktív feldolgozásában és átmeneti tárolásában. „Munkapadként” szolgál a hosszú távú memóriából előhívott, a problémák megoldásához szükséges információk tárolásában és későbbi felhasználásában, a számtani és szóbeli feladatok, valamint a megértés és az emlékezeti feladatok esetében. A munkamemóriának három fontos eleme van, melyek segítségével ez megvalósul:

  • Egy modalitásfüggetlen központi végrehajtóból, mely nagyban hasonlít a figyelemre
  • Egy artikulációs hurokból, mely beszéd formájában tárolja az információt
  • Egy vizuális-téri vázlatfüzetből, mely vizuális és téri információ kódolására specializálódott.

Az RTM-ből az információ ismétlés és gyakorlás révén kerül tovább a hosszú távú memóriába.

Inspirálódj, tanulj, de ne másolj! Azt a visszajelzést kaptam, hogy a kidolgozott pszichológia tételek blog tartalmát a tanárok különös figyelemmel követik mikor a plagizálást ellenőrzik.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük